Türk Polis Teşkilatının 171. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Polis Ali Fehmi Efendi’yi anma töreni İskele Mahallesinde yer alan Ali Fehmi Efendi Parkı’nda gerçekleştirildi. Urla İlçe Emniyet Teşkilatının düzenlemiş olduğu törene, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Urla Kaymakam Vekili Resul Çelik, Garnizon Komutanı Piyade Albay Sezgin Erdoğan, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Jandarma Komutanı Binbaşı Cemil Erdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Utku Salih Dinçer, Urla İlçe Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, eski İzmir İl Emniyet Müdürü Halil Tataş, emniyet mensupları, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, siyasi parti temsilcileri ve Urlalılar katıldı.
Ali Fehmi Efendi Anıtına çiçek sunulması, saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve kahraman polis Ali Fehmi Efendi’nin özgeçmişinin okunmasının ardından Urla Merkez Camii İmamı Ferhat Şükür eşliğinde, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkdaşları, Ali Fehmi Efendi ve büyük özverilerle Türk milletinin huzur ve güvenliğini sağlamak adına şehit olmuş kahraman Türk polislerine dualar okundu. Duanın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya yaptı.
“ÜLKE BİRLİĞİ İÇİN TEK YÜREK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
171. yıllık tarihinde nice isimli ve isimsiz kahramanların destan yazdığı ve bin yıllık geçmişinde bu ve benzeri kahramanlıklarla dolu bir tarihe sahip olmak bizlerin en büyük övünç kaynağıdır diyerek konuşmasına başlayan İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya: “Bugün Ali Fehmilerin yüz yıl önce verdikleri kahramanlık mücadelelerinin Doğuda, Güney Doğu’da yine Aliler, Fehmiler, Osmanlar, Ömerler veriyorlar. Dün İngilize, Fransıza ve benzeri dış düşmanlara verilen vatanı koruma mücadeleleri, bugün onları maşaları, uzantıları olan iç düşmanlara ve onların ortaklarına karşı veriliyor. Bu ülke var olduğu müddetçe vatanı koruma mücadelesi hiçbir şekilde azminden ve kararlılığından bir adım geri atmayacaktır. Her ne pahasına olursa olsun böyle Ali Fehmi gibi kahramanlarıyla tarihe adını yazdırmaya, vatanın bağrına sıra dağlar gibi düşmeye talip milyonlarca Alilerin, Fehmilerin beklediğini ifade edebiliriz. Bundan da hiçbir Polis teşkilatının, Askerlerimizin, güvenlik güçlerimizin kaçınmadığını, ülke bütünlüğü için, ülkenin birliği için mücadele konusunda tek yürek olmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Kötü günler geçirdiğimiz bu zamanlarda inşallah en kısa zamanda bitecektir. Başta Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarına, Ali Fehmi’ye ve bu zamana kadar olan tüm ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından ise törene katılanlar Ali Fehmi Efendi Anıtına kırmızı karanfil bıraktı. Törenin sonunda program düzenlenen kokteyle son buldu.
“Kahraman Türk Polis Ali Fehmi Efendi”
Ali Fehmi Efendi’nin Urla Limanı Gümrük kapısının asayiş ve güvenliğinden sorumlu 367 sicil sayılı polis memuru olarak görev yaptığı bilinmektedir.
Aydın eşrafından olduğu bilinen Ali Fehmi Efendi hakkında daha detaylı bilgi toplanmak istenilse de Kurutuluş Savaşı sırasında ve sonrasında çıkan yangınlarda nüfus kayıtlarının yitirilmesi sebebiyle başka bilgiye ulaşılamamış ancak teşkilata ait dökümantasyon merkezinde bulunan mevcut Osmanlıca yayınların tetkikinden bahsedilen bilgilere ulaşılabilmiştir.
“Birinci Dünya savaşı sırasında İngiliz Savaş gemileri uğradıkları limanlarda Türk gemilerini teslim alıyor veya batırıyorlardı. 1914 yılında bu gemiler Urla Limanına yanaştı. Urla İskelesinde de Beyrut adlı bir yat ile Kınalı Ada Vapuru demirliydi. Teslim alınmak istenen bu iki tekne, düşmana teslim edilmemek için Türk Gemicileri tarafından ateşe verildi. Bu sırada yanmakta olan gemileri gören Ali Fehmi Efendi, bir sandala binerek alevlere doğru kürek çekti. Yanan Kınalı Ada Vapuru’na çıkarak güçlükle ve ölüme meydan okuyarak geminin tek silahı olan topu yerinden sökerek, sandala indirmeye başardı. Düşman gemilerinden atılan mermi ve güllelere aldırmadan vatan sevgisi ve iman gücüyle topu kıyıya taşıdı. Kıyıya taşıdığı topla açılan ateş sayesinde tıpkı Çanakkale’deki gibi Urla Limanından da düşmanların geçişine izin verilmedi.